Neem olje – uporaba in učinki za zdrav eko vrt

Neem oz.Azadirachta Indica je indijsko drevo, ki ima zelo veliko koristnih učinkov za telo in vrt. Uporabni so vsi deli drevesa, vsak na svojem področju. Za delo v kmetijstvu sta najbolj uporabna razredčeno neem olje in neem cake oz.talna pogača. Poleg teh dveh je odličen tudi neem prah iz posušenih zdrobljenih listov, neem lubje in neem semena. Več o neem olju si lahko preberete tudi na https://www.ekopridelava.si/blog/neem-olje.

Neem olje

Neem olje nastane s hladnim stiskanjem plodov. Čisto neem olje se uporablja predvsem v kozmetični industriji, kot aktivna snov v kremah, šamponih, masažnih oljih in je primerno za nego kože. V Indiji ga uporabljajo tudi pri bolezenskih znakih na koži in za uživanje, pri nas je zaradi njegovih močnih učinkov uporaba čistega 100% neem olja za sluznico preagresivna. Tudi v kmetijstvu se uporaba 100% neem olja odsvetuje, saj lahko že kapljica preveč povzroči ožig rastlinah, česar si ne želimo.

Za delo na vrtu se najbolje obnese Neem tonic, ki vsebuje 70% hladno stiskanega neem olja, kateremu so dodani saponini in antioksidanti. Neem tonic deluje kot odlično naravno gnojilo, ki je tudi odličen insekticid in odvračalo insektov. Neem tonic je brez karence in ne škoduje koristnim insektom in mikroorganizmom. Tako so po uporabi Neem tonic varne čebele, pikapolonice, muhi trepetalka in tenčičarica. Neem olje se lahko primerja z originalnim insekticidom, saj dokazano deluje na 609 bolezni in škodljivcev.

Neem cake je izdelan izključno iz zdrobljenih semen drevesa neem, ki z vonjem in aktivnimi snovmi delujejo kot izvrstno odvračalo, pesticid in insekticid. Tudi v tem primeru gre za 100% naraven izdelek brez karence, ki se uporablja za zmanjševanje alkaličnosti zemlje, povečevanje št.deževnikov v zemlji in kot optimalno naravno gnojilo, ki ne zahteva dodatnega dognojevanja z gnojem. Odličen je tudi za razkuževanje zemlje, s čimer se prepreči obstanek ličink v zemlji čez zimo.