Toplotne črpalke so idealna rešitev za ogrevanje in hlajenje

Za ogrevanje in hlajenje pri novogradnjah in menjavi ogrevalnega sistema ter sanacijah so toplotne črpalke idealna rešitev. Primerne so tako za talno kot tudi za stensko ogrevanje ali pa tudi kombinacijo obojega, saj deluje na principu nizko temperaturnega ogrevanja. Toplotne črpalke so poleg vseh naštetih stvari primerne tudi za objekte, ki imajo radiatorsko ogrevanje.

S to napravo lahko zaradi izvrstnih termodinamičnih lastnosti in zmožnosti prenosa maksimalne energije iz okolice lahko poleg varčevanja pri ogrevanju prostorov, skozi ccelo leto ogrevamo tudi sanitarno vodo. Prav za sanitarno vodo obstaja posebna črpalka. Toplotne črpalke so trenutno najugodnejši vir ogrevanja. Tega načina ogrevanja se poslužuje čedalje več zadovoljnih strank, saj so tovrstne črpalke tudi zelo ekološke.

toplotne črpalke

Delovanje in zasnova temelji na delovanju kompresorja, saj po njem kroži hladilno sredstvo po cevi vodnega ter zračnega izmenjevalca. Pri nižjih temperaturah ima to hladilno sredstvo zmožnost uparjanja, tako da se uporablja pod vplivom toplote, katera se iz okolice absorbira in nato prehaja v plinasto stanje. Kompresor poganja električna energija, potem pa tekočina preide v kondenzator, tam pa oddaja toploto ogrevalnemu mediju. Toplotne črpalke zrak voda nam omogočajo da lahko ogrejemo vodo do 60 stopinj in je v principu delovanja zasnovana tako kot običajen hladilnik za živila, le da deluje obratno. Kot že rečeno so iz ekološkega vidika toplotne črpalke trenutno najprijaznejši način ogrevanja, poleg tega pa so energetsko tudi eden najbolj varčnih načinov.

Toplotne črpalke porabijo zelo malo elektrike, kajti za zagon porabi samo četrtino energije – od 20 do 30%, od končne energije. Torej to pomeni da iz okolice pridobijo okoli 80% toplotne energije. Črpalke torej zagotavljajo vnos energije, ki pa je objekt ne more zadržati. To pa pomeni, da te črpalke nadomeščajo izgubljeno toplotno energijo objekta. Nakup črpalke se naj bi povrnil v 5 – 10 letih, zato se vam zares splača pri prenovi oziroma novogradnji uporabiti ta način ogrevanja.