Zakaj se uporablja ortopan in kako vam je koristen

Ortopan je slika zob in čeljusti torej ustne votline, da lahko zobozdravnik preveri, kaj se z zobmi in kostmi ter živci dogaja. Običajno je izdelava ortopana rutinska in stane nekje med 20 do 30 evri. Ortopanov je več vrst in se fotografirajo glede na potrebe in zahteve, ki jih ima vaš zobozdravnik, odvisno je, kaj bo gledal in delal. Postopek za slikanje z metodo ortopan je hiter in neboleč in ne rabite nobenih priprav. Le sneti morate z obraza nakit. Uporablja pa se, da zdravnik pregleda napredovanje kariesa, stanje živcev, zdravje zobnih korenin in sklenine, stanje kosti in čeljusti, sinusno votlino.

ortopan

Ortopan se lahko opravi tudi na poseben način z ugrizom v posebne vilice, da se pokažejo določene anomalije, če so. Je pa zelo koristen pri zdravljenju parodontoze in pri ocenjevanju stanja zob ter dlesni in pri oceni izgube zob. Ortopan pokaže zelo dobro, kje so zobje gnili, tudi, če se na zunaj prav nič ne vidi. Vidijo s tudi vsi zlomi krone zoba, pa naj bo vaš naraven ali vsajen.

Vsekakor pa zelo prav pride pri vseh kirurških posegih, ker se dobro vidi, kje točno so zobje, koenine in živci ter obolela mesta. Zato bi na podlagi ortopana zobozdravnik lahko točno določil, kje bo naredi poseg in na kakšen način ter v kolikšnem obsegu, da ne poškoduje česar koli drugega v ustih, najbolj nevarno je, če se poškoduje živec.

Dobro narejen ortopan razkrije lahko tudi razne ciste ter gnojna vnetja. Zelo dobro pokaže napredovanje rasti mlečnih zob pri otrocih ali izraščanje modrostnih zob, ki lahko velikokrat povzročijo res hude težave, izpad drugih zob in močne bolečine ter nepravilno rast tega zoba, ker ima premalo prostora v čeljusti. V teh primerih se zobozdravnik vedno odloči za odstranitev teh zob, to so osmice oziroma zadnji kočniki v ustih. Slika pa mu seveda pomaga pri tem, da naredi operacijo učinkovito ter hitro.