Novi zavorni diski

Zavorni diski so zelo pomembni za varnost  v avtomobilu, saj so ključni element pri zavornem sistemu. Celotni zavorni sistem je sestavljen iz zavornih diskov in ploščic, ki so pomembni za zavorni sistem. Kadar se zavorni diski okvarijo je nujna čimprejšnja menjava. Zavorni diski so sprednji in zadnji in jih je potrebno menjati po določenih prevoženih kilometrih. Sprednji zavorni diski se po navadi hitreje obrabijo kot zadnji, saj so izpostavljeni večjim obremenitvam. Vsekakor so potrebni redni pregledi avtomobila, saj zavorni sistem nikakor ne sme zatajiti.

zavorni diski

Avtomehanik vam bo znal povedati kdaj je potrebno zamenjati diske. Kadar se pojavi cviljenje ali škripanje takrat vemo, da so zavorni diski že rahlo okvarjeni in da je potrebna menjava. Med vsakim glavnim servisom je potrebno pregledati v kakšnem stanju so zavorni diski, ker kot omenjeno so zelo pomemben element pri zavornem sistemu. Avtomehaniki s pomočjo posebnih merilnikov izmerijo debelino diskov in na podlagi njihovega izgleda določijo ali je menjava potrebna.

Menjava zavornih diskov je kar velik finančni zalogaj, zato se vam splača biti pozoren pri vseh glasovih ki jih spušča vaš avto pri zaviranju in še pravočasno menjate zavorne ploščice, ki so veliko cenejše. V pomoč vam bo zvok škripanja in zvok kot da nekaj drgne ob kovino, tako boste vedeli, da je menjava zavornih ploščic nujna. Če to pravočasno odkrijete, lahko da bodo menjali samo zavorne ploščice, če bodo zavorni diski ob tem že obrabljeni bo potrebno popravilo in morda tudi menjava. Čemur pa se želimo po vsej sili izogniti, saj nas bo drago stalo. Vsi vemo da je avto strošek in nujno zlo, vendar potrebuje reden servis. Tako kot mi potrebujemo zdravnika in zobozdravnika, da ohranjamo svoje zdravje, tako tudi naš avto potrebuje serviserja, da redno pregleduje zavrni sistem, motor in ostale komponente ki nas bodo varno pripeljale iz točke A na točko B.